گیاه گنه گنه از خانواده روناس و درخت بومی آمریکای جنوبی میباشد. این درخت جنگلی بزرگ ۲۰ متر طول و شاخههای بلند و برگهای سبز روشن و بیضی شکل دارد و در مناطق کوهستانی و گرمسیری میروید. روغن گنه گنه را از پوست شاخه و تنه این درخت استخراج میکنند. طبق افسانهها، اولین اروپایی که از تب مالاریا درمان شد، همسر نایب السلطنه پرو بود. در آن زمان، پزشک دربار مقداری دارو از سرخپوستان محلی تهیه کرد، که حاوی پوست درخت سینچونا بود. به این ترتیب کنتس از حمله مالاریا جان سالم به در برد.
انواع گنه گنه
این گیاه دارویی را در فارسی گِنه گِنه مینامند ولی نام علمی آن کوینولا ( Quinquina ) میباشد، سینچونا، کوئین، کینین و لوژابارک نیز نامهای رایج دیگر این گیاه هستند. گیاه گنه گنه در قرن هفدهم به اروپا آورده شد و انواع مختلفی دارد، ولی فقط ۳ نوع آن دارای خاصیت دارویی هستند. از پوست چندین گونه از این درخت، آلکالوئیدهای مختلفی استخراج میشود، که موثرترین دارو برای درمان مالاریا است. کینین و آلکالوئیدها، تنها درمان موثر علیه مالاریا در اوج استعمار اروپا بودند و امروزه عمدتاً به عنوان یک عنصر کلیدی در مواد مقوی و تلخ استفاده میشوند.
گنه گنه قرمز: گنه گنه قرمز یا کنکینا قرمز، به رنگ قهوه ای قرمز است و طعمی تلخ دارد، کمی قابض و بدون بو است. این ماده تب بر، ضد نفخ ، اشتها آور و تقویت کننده بدن است.
گنه گنه کنکینا (چینچونا ، سین چونا): این گونه، از نظر خواص درمانی از گنه گنه قرمز، غنی تر است. گنه گنه (Cinchona) تقریبا گیاهی سمی بوده و یکی از دارو های بسیار فوق العاده برای درمان بیماری مالاریا است و میکروب های مالاریا را از بین میبرد.
گنه گنه زرد:
خواص روغن گنه گنه
روغن گنه گنه دارای مصارف خوراکی و مالشی است و خواص مختلفی دارد. البته مصرف خوراکی این روغن بدون تجویز پزشک توصیه نمیشود. روغن پوست سینچونا دارای طعم تلخ بوده و طبع گرم و خشکی دارد. در فروشگاه اینترنتی ترا ارگانیک روغن گنه گنه خالص، غلیظ و ارگانیک عرضه میشود. این گیاه، ادرار آور، ضد التهاب، تب بر و قابض است و برای درمان بیماری مالاریا و اسپاسم های عضلانی ، انواع آرتریت مفید است. در ادامه با فواید و مزایای کلیدی و اصلی مصرف روغن گیاهی گنه گنه آشنا میشوید:
► به سلامت دستگاه گوارش و هضم سالم غذا کمک میکند، اشتها را افزایش میدهد و گاز و نفخ مداوم و سوء هاضمه بعد از غذا را کاهش میدهد و معده را آرام میکند.
► به دلیل تقویت قوای عمومی بدن، برای درمان ضعف دوران نقاهت بعد از یک بیماری سخت مفید است.
► به دلیل کاهش قندخون، برای مبتلایان به بیماری قند نیز مفید میباشد.
► برای جلوگیری و درمان تب های عفونی، مانند حصبه، گریپ و بادسرخ مفید میباشد.
► جهت رفع زخمهای عفونی و دیرعلاج و از بین بردن بافتهای مرده سطحی پوست بدن و بهبود جای زخم استفاده میشود و باعث درمان سریع زخم میشود.
► با تقویت عضلات، به طور موثری به تسکین گرفتگی عضلات پا کمک میکند و روغن گنه گنه برای درد و کاهش دفعات گرفتگی عضلات عالی است.
► گلو درد و زخم های دهان را تسکین میدهد.
► تنفس خوب را تقویت میکند، به خصوص در صورت احساس احتقان.
► باعث بهبودی و تسکین کبودیها، افزایش آرامش اعصاب و خواب با کیفیت شبانه میشود.
► قابض و مقوی پوست است و به بهبود پوست آسیب دیده کمک میکند.
خواص روغن گنه گنه برای پوست صورت و مو
پوست درخت گنه گنه سرشار از مادهای به نام کینین است و در طب سنتی و به عنوان یک عنصر در آشپزی بسیار مورد توجه بوده است. کینین به طور سنتی به عنوان مقوی و قابض استفاده میشد. روغن پوست گنه برای سلامت موها موثر است و به طور طبیعی مقاومت موهای ضعیف و نازک را از ریشه تا نوک تقویت میکند. روغن گیاهی گنه گنه باعث تنظیم چربی پوست میشود و در کاهش جوش و آکنه تاثیر گذار است. همچنین در برطرف سازی لک های پوستی نیز نقش بسزایی دارد.
نحوه مصرف روغن گنه گنه:
مصرف موضعی: چند قطره روغن گنه گنه ارگانیک صد درصد طبیعی را با مقداری روغن گیاهی حامل مانند روغن بادام مخلوط کنید و روزانه دو نوبت به صورت دورانی بر روی محل مورد نظر ماساژ دهید تا به خوبی جذب شود.
مصرف خوراکی: قبل از استفاده خوب تکان دهید و 1 قطره از روغن را با مقدار کمی آب یا آبمیوه مخلوط کنید و دو بار در روز یا طبق دستور پزشک خود مصرف کنید.
نکات مهم:
-
دور از گرما و نور نگهداری شود.
-
دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
-
در دوران بارداری و شیردهی و کودکان زیر 8 سال توصیه نمیشود.
-
روی زخم باز یا چرک زده استفاده نشود.
-
در صورت حساسیت به کینین استفاده نشود.